Receptoare SDR ieftine - prima impresie

Sectiune pentru receptoarele radio, constructii, prezentari scheme si proiecte
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 291 ori
A fost apreciat de: 226 ori

Dau doar un contra-exemplu (asta e un model vechi), la nici 3USD bucata (Mouser, Digikey), stie DC-1GHz, 21dB castig, 2,3dB zgomot, si este de pus in montaj (ai un pic de satisfactie ca ai construit ceva).

https://www.minicircuits.com/WebStore/d ... dio6sxJsdP
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 160 ori

Este de banda larga, are intermodulatii la greu. Asa se poate construi cu ceva echivalent, cu doua tranzistoare 2SC3355, Care au NF de 1,1 dB la 1 GHZ.
Etajul cu doua JFET-uri cuplate in sursa suporta tensiune RF de 1V fara probleme, mai ales cu 2N4393 (sau 2N4093).
Mircea
Moderator
Moderator

Pai il folosim cu filtre de banda, sa nu ne amplifice tot ce zboara prin atmosfera.
VAX
Membru
Membru

Pentru ce vreau eu sa fac (receptie UL-UM-US), varianta cu circuite acordate cu condensator variabil este optima. Cu antena de ferita, inclusiv pe US pana la 15 MHz. Mai sus nu merge ferita pe care o am. Cu antena filara si circuit LC peste 15 MHz.
Varianta cu filtre de banda este preferata de producatori, pentru ca se face usor (nu necesita reglaje), dar este si mai proasta.
Mircea
Moderator
Moderator

Pana si celebrul A412 tot filtre de banda folosea. E drept, era dedicat benzilor. Nu cred ca este chiar cea mai proasta solutie.
VAX
Membru
Membru

Si circuitul LC de la intrare tot filtru de banda este, dar beneficiaza de rezonanta electrica. Are banda ingusta, Q-ul ridicat creste nivelul semnalului si asigura selectivitate marita.
Eu prefer schemele clasice, cu LC si condensator variabil.
Mircea
Moderator
Moderator

Inteleg exigentele dvs. Doar ca realizarea este oarecum dificila, cerand anumite aptitudini si experienta.
VAX
Membru
Membru

Varianta cu filtre de banda la intrare se foloseste la radiourile cu sinteza de frecventa, pentru ca este dificil sa se puna condensator variabil la intrare. Ar trebui sa existe pe axul condensatorului un traductor de pozitie (de exemplu un potentiometru) si pe baza tensiunii furnizate, un sistem cu ADC si microprocesor sa comande frecventa oscilatorului local. Treaba nasoala.
De asta radiourile digitale lucreaza dezacordat la intrare, de exemplu Sangean ATS909.
https://elektrotanya.com/sangean_ats-90 ... nload.html
https://elektrotanya.com/sangean_ats909 ... nload.html
Nefolosind rezonanta electrica, sensibilitatea se micsoreaza si este necesara amplificare in plus. Multi utilizatori de ATS909 s-au plans de sensibilitatea scazuta pe UM.
La un receptor cu modul SDR merge perfect amplificatorul acordat la intrare. Se vede pe graficul frecventei (spectrul semnalului) unde este maximul de la "clopot" si se regleaza din axul condensatorului ca maximul sa vina pe frecventa de receptie.
VAX
Membru
Membru

Pentru analiza spectrala sunt foarte bune modulele MSI.SDR, pentru ca sunt de banda larga (10KHz-2GHz) si nu au filtre la intrare. Cred ca nu se mai fabrica, nu mai apar pe AliExpress, dar se vand pe eBay.
Au nevoie de un repetor de semnal, cu impedanta mare la intrare si impedanta mica la iesire, sa dea suficient semnal pe sarcina de 50 ohmi.

Se face cu piese accesibile.

Repetor_SDR.jpg
Repetor_SDR.jpg (77.82 KiB) Vizualizat de 77094 ori

Se poate utiliza la trasarea caracteristicii de transfer a filtrelor, la acordarea circuitelor LC etc. Pentru asta este necesar un generator de zgomot electric, realizat de regula cu dioda Zener cu capacitate mica a jonctiunii (din jonctiune BE de la tranzistoare de RF - BFuri), urmat de un amplificator de banda larga, astfel incat semnalul de zgomot sa fie de zeci de mV.
Zgomotul electric se aplica la circuitul analizat (filtru, LC ) printr-un adaptor de impedanta (impedanta sa fie mare - sute de kohmi - la circuitele LC). Dupa filtru semnalul se ia cu repetorul de semnal propus si se aplica la MSI.SDR. Discutia ar fi mai lunga, sunt ceva detalii de constructie.

Repetorul de semnal ajuta si la receptia radio (UL, UM, US), se pune intre antena si modulul SDR.

Cei care vor sa il construiasca, sa intrebe pe forum.
Scrie răspuns